Recensies uitvaartreportage

Locatiefotograaf Dick Middendorp hecht veel waarde aan de kwaliteitsbeoordeling van klanten. Lees hieronder wat zijn opdrachtgevers van Dick’s uitvaartfotografie vinden, of laat uw eigen recensie achter.

Overzicht recensies

Op zeer korte termijn nog een afspraak kunnen maken voor een fotoreportage van de begrafenis van ons dochtertje. Deze fotograaf is zeer respectvol en geduldig en maakt erg professionele en waardevolle foto's. Wij zijn erg tevreden. Zeker aan te bevelen!
Gertjan Dokter
Als je een integere, respectvolle fotograaf zoekt, moet je bij Dick Middendorp zijn. Hij heeft ontzettende mooie, waardevolle foto's gemaakt van onze lieve dochter Dineke, die op 18 jarige leeftijd is overleden. Dick kwam een paar dagen voor de uitvaart bij ons langs om kennis te maken, onze kinderuitvaart-verzorgster adviseerde hem. Het voelde meteen goed. Hij heeft toen meteen al een paar foto's van Dineke gemaakt en van de dingen die voor haar zo belangrijk waren. Op de dag van de uitvaart kwam hij in pak, ondanks dat het zeer warm was, maar dan voelt hij zich het meest op zijn gemak. Je merkt niet dat hij aanwezig is. Paar weken na de uitvaart zijn we bij Dick, thuis, langs geweest om samen, uit de vele foto's, de mooiste foto's te zoeken voor in het herinneringsboek. Het was nog een hele klus, want het liefst wil je alle foto's. Het uitzoeken ging gepaard met een lach en een traan. Dick bedankt.
Dorothea Veenstra-de Wit
Moeder
Dick is aanwezig geweest bij het afscheid van onze zoon Tygo.In de voorbereiding hiervan kwam de begrafenisondernemer met zijn naam aan.Mijn man vond het eerst lastig,vond het maar raar om verdriet vast te leggen.Maar dat is natuurlijk niet het doel.Uiteindelijk besloten om toch foto's te laten maken. Dick kwam een paar dagen voor de uitvaart bij ons thuis om kennis te maken.Ook hier heeft hij "prachtige ,waardevolle "foto's gemaakt van ons,onze zoon en zijn plekje!Alles werd vastgelegd, geen vraag was hem te gek. Op de dag van de uitvaart heeft niemand hem opgemerkt,ook mijn man niet. Wat zo fijn was dat we zelf ook de foto's mochten uitzoeken die in een prachtig boek,uiteindelijk twee, zouden komen. Nu voornamelijk heel "blij"dat we Dick hebben meegevraagd .Ook al is het confronterend om erin te kijken, maar voor onze jongere dochtertjes is het ook belangrijk om later en nu terug te kijken en dat is voor later ook van kostbare waarde!
Alice de Vries-Timmer
moeder
Tijdens de voorbereidingen van de uitvaart van mijn vader, uitte mijn zusje de wens om foto’s van deze middag te laten maken. Onze uitvaartonderneemster gaf ons twee tips voor fotografen waar zij eerder mee had gewerkt. Het werk van Dick sprak ons direct het meeste aan en gelukkig kon hij tijd vrij maken om aanwezig te zijn. Dick is heel zorgvuldig in zijn voorbereidingen en stelt veel vragen om te komen tot een goed beeld van de wensen van ons als nabestaanden. Hij adviseert o.b.v. zijn ervaring over de mogelijkheden. En dat hielp ons om keuzes te maken. Wij hebben ervoor gekozen om Dick vanaf het eerste tot het laatste moment aanwezig te laten zijn. Dat begon bij aankomst van mijn vader bij het crematorium tot het moment dat wij als familie het terrein verlieten. Zijn aanwezigheid tijdens de dienst was natuurlijk en nauwelijks merkbaar. Dit werd ook bevestigd door familieleden die eerst twijfels hadden over de aanwezigheid van een fotograaf. Na afloop heeft Dick voor ons een prachtig album gemaakt van de foto’s. Het eindresultaat overtrof onze verwachtingen. Ook hier kwam zijn zorgvuldigheid naar voren, hij vroeg bijvoorbeeld of we er al klaar voor waren om de albums te ontvangen. Nog geregeld kijk ik in het album, zo is het onderdeel van het verwerkingsproces. De tranen, het lachen, de warmte voor elkaar, het komt allemaal terug in de foto’s. Heel waardevol.
Saskia Dijkstra
Ik kan eigenlijk volstaan met een woord: geweldig! Zowel als fotograaf (weet bijvoorbeeld precies de sfeer vast te leggen) als ook qua mens. Uiterst prettige wijze waarop Dick en ik het album van de herdenkingsdienst van mijn overleden dierbare echtgenote hebben kunnen samenstellen. Professionaliteit en betrokkenheid van Dick zijn daarom met een woord samen te vatten: geweldig! Dankzij Dick bezit ik een voor mij onbetaalbaar fantastisch album. Dank Dick.
Hans Reuvers
register accountant
Een aantal keren heb ik inmiddels gebruik mogen maken van de diensten van Dick. Ik kan alleen maar zeggen: Perfect! Dick voelt uitstekend aan welke momenten op de dag van de uitvaart belangrijk zijn om vast te leggen. Hij doet dat zonder storend aanwezig te zijn. De foto's zijn prachtig. De families die ik heb begeleid en die foto's hebben laten maken door Dick zijn heel blij met het resultaat. Het kan zo helpen om aan de hand van foto's zo'n belangrijke dag nog eens opnieuw te beleven. Vaak gaan er door emoties dingen langs je heen. De foto's van Dick helpen echt om beter met je verdriet om te kunnen gaan. Een aanrader.
Ton Lans
uitvaartverzorger / Arabesque uitvaartverzorging
Groot was mijn verbazing toen de uitvaartbegeleidster mij vroeg of ik prijs zou stellen op een fotoreportage van de begrafenis van mijn echtgenoot. ”C’est bizar” ging het door mij hoofd-zoiets was ik in mijn leven nimmer tegengekomen.

Om mij een indruk te geven hoe zoiets delicaat in zijn werk gaat regelde zij een afspraak met de lokatiefotograaf bij mij thuis. Er ging een wereld voor mij open: de fotograaf zou zich terughoudend tussen de gasten bewegen en er zou geen flitslicht te zien zijn. Zo is het ook gegaan: ik heb amper een fotograaf gezien en toch bleek de reportage gemaakt te zijn.

Na het ziekteproces voorafgaand aan het overlijden, was ik doodop tijdens de begrafenis. Ik moest die dag flink zijn, maar het verdriet en de vermoeidheid maakten me minder toegankelijk voor het ceremonieel. Het was dan ook een troost dat ik later middels de foto’s deelgenoot werd van de plechtigheid.

Vele avonden heb ik met een loupe naar de gasten gekeken, met wie ik achter de kist naar de begraafplaats liep. Twee levens van mijn man en van mij kruisen elkaar: familie, vrienden, collegae, oud-assistenten en dorpsgenoten liepen zij aan zij door elkaar. Het was een koestering, vastgelegd op foto’s. Vanaf de geboorte worden er foto’s van een mens gemaakt -een heel leven lang-. Het is vreemd dat wij van de afsluiting van een mensenleven geen foto’s plegen te maken. Die momenten zijn even ontroerend als die van een geboorte. De reportage is mij dan ook -tot aan de dag van vandaag- buitengewoon dierbaar.
S. Op den Orth - Dorst
Dick heeft bij ons thuis en tijdens de afscheidsdienst foto’s genomen van ons overleden zoontje. In eerste instantie twijfelden we of we wel foto’s moesten laten maken. Het is immers zo’n persoonlijk, intens verdrietig moment. Omdat we de keuze maar één keer konden maken, besloten we toch om de foto’s te laten maken. Het idee was dat we het boek beter in ons bezit konden hebben en er nooit naar zouden kijken dan dat je het graag had willen hebben en er achteraf dus spijt van hebt.

De foto’s die bij ons thuis genomen zijn, stralen precies de sfeer uit die in huis hing. De kleine details van de slaapkamer van onze zoon, maken het plaatje helemaal compleet. Ook op de dag van de afscheidsdienst werden foto’s genomen, beginnend bij het moment van het kisten van onze zoon en het verlaten van het huis. We hebben geen moment het gevoel gehad dat we aan het „poseren” waren. De foto’s werden op voldoende afstand genomen al zou je dit niet zeggen als je de foto’s ziet. Er is geen enkel moment waarop ik het idee had dat Dick letterlijk te dichtbij kwam.

Op de dag van de afscheidsdienst zijn er door de emoties veel momenten langs ons heen gegaan. Met het bekijken van alle foto’s tijdens de selectie voor het foto-album, kwamen er ook weer heel veel van die momenten boven. Het afscheid werd hierdoor completer in onze herinnering. Het foto-album is erg mooi geworden. Ook hier was weer veel oog voor details. Zo zaten er vlinders in het boek verwerkt die afkomstig waren uit verschillende bloemstukken. Door het toevoegen van een aantal foto’s van onze zoon voor zijn overlijden, vertelt het album nu echt een verhaal. Inmiddels heeft onze zoon een zusje gekregen. Als zij straks oud genoeg is, kan zij d.m.v. het foto-album een heel goed beeld krijgen van hoe die dag/dagen geweest is/zijn.

Het foto-album heeft ons achteraf gezien meer gebracht dan we van tevoren hadden verwacht!
Shirley Van Dorp
Mijn oma was onverwachts overleden, er moest toen veel geregeld worden. Binnen een week is de uitvaart en we hadden een mooi afscheid. Toch gingen de dagen snel voorbij net zoals de uitvaart. Op die dag was de hele familie aanwezig en er waren veel emoties. Om deze momenten als herinnering vast te laten leggen hadden we Dick Middendorp als fotograaf ingehuurd. Hij heeft voor ons een fotoboek gemaakt van de uitvaart, waarmee we nog eens rustig kunnen terugkijken op de uitvaart van oma. Tijdens de uitvaart zelf hebben we Dick Middendorp niet opgemerkt, maar uit de foto’s blijkt dat hij alle belangrijke momenten van de uitvaart vanuit de beste hoeken heeft kunnen vastleggen.
Remco
Ik heb diepe bewondering voor de manier waarop Dick foto’s heeft gemaakt tijdens de begrafenis van mijn man.

Met oog voor details en de bijna onopvallende manier waarop hij de foto’s maakt heeft diepe indruk op mij gemaakt. En dit alles in een heel mooi boek en DVD verwerkt.

Alle lof voor de manier waarop hij dit voor mij heeft gedaan. Het heeft op een belangrijke manier bijgedragen aan de verwerking van het overlijden van mijn man.
Johan Koos van Lenthe
Een aantal van mijn opdrachtgevers hebben door fotograaf Dick Middendorp een reportage van de uitvaart van hun dierbare laten maken.

Dick maakt prachtige fotoreportages van uitvaarten. Of het nu een verstilde afscheidsbijeenkomst in een crematorium is of een wat lossere samenkomst in het plaatselijke café, hij weet de sfeer goed te treffen in beelden. Omdat geen twee uitvaarten hetzelfde zijn moet een fotograaf telkens weer de juiste momenten in een beeld weten te grijpen.

Mijn ervaring met Dick is heel positief, de reportages die hij heeft gemaakt van uitvaarten die ik verzorgde zijn allemaal door de betreffende families heel hoog gewaardeerd. Hij is een aardig mens, misschien wat aarzelend in zijn eerste contacten, maar vervolgens heel vertrouwd en zeker van zijn zaak. ‘Je hebt geen last van hem, hij doet zijn werk zonder dat je het merkt’, vertelde een van mijn cliënten een keer. En zo moet het ook.
Berber de Haan
Tri Limes Uitvaartzorg en –begeleiding